Swaithoes, voor fysiotherapie en medische fitness

Maatwerk in zorg en fitheid, zonder poespas, laagdrempelig,              zorgvuldig en ook nog eens gezellig

 Rugklachten


De wervelkolom is eigenlijk een blokkendoos van 24 op elkaar gestapelde wervels. We hebben 7 nekwervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Daaronder zit het heiligbeen. Tussen elke twee wervels ligt telkens een tussenwervelschijf.  Deze schijf is elastisch en kan vervormen. Al deze schijven tezamen zorgen ervoor dat onze wervelkolom flexibel is en we kunnen bewegen met onze rug.

De meest voorkomende lichamelijke klacht is pijn in de rug. Soms is de oorzaak goed aantoonbaar. In dat geval spreekt de medische wereld van een specifieke rugklacht. Een hernia bijvoorbeeld. Slechts 10 – 15% van de rugklachten is specifiek. De rest is a-specifiek. Van deze rugklachten is de oorzaak niet aantoonbaar. Vaak luidt dan het advies dat je moet leren leven met de klachten. Ook al zijn de klachten ernstig en wordt je er door beperkt in het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden.

Misschien heb je ook rugklachten en heb je ook al van alles geprobeerd om van je rugklachten af te komen. Vaak zijn de resultaten wisselend. Nog vaker zijn alle pogingen zonder blijvend effect. Frustrerend. Een schrale troost: bijna 20% van de mensen heeft chronische lage rugpijn (langer bestaand dan drie maanden), dus je bent in goed gezelschap.

Maar er is hoop! De zwart-wit verdeling tussen specifieke en a-specifieke rugklachten is niet zo zwart-wit als de medische wereld heeft vastgesteld. Een heleboel a-specifieke klachten zijn goed te herleiden tot een lichamelijke oorsprong. In 40 tot 50% van de gevallen zijn de a-specifieke rugklachten te verklaren door instabiliteit van de rug (Motor Control Impairment). Helaas is deze oorzaak van rugklachten nog niet zo heel erg bekend in Nederland. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Australië. Ook de aanpak van deze klachten staat nog in de kinderschoenen.

Myofasciale triggerpunten en gewrichtsproblemen ( o.a. artrose = slijtage) kunnen ook de oorzaak zijn van lage rugklachten. Al met al is zo’n 50-60% van de a-specifieke lage rugklachten te herleiden tot specifieke lage rugklachten en die kan je gericht behandelen. 

E-mailen
Bellen